„K dobrému vínu patří i dobrý sýr“
Každý krok k výrobě sýra je významný pro výsledný produkt, takže jakékoliv zanedbání se následně projeví. Důležitým procesem je zejména zrání sýru, pro které je potřeba zajistit stálou a správnou teplotu. Stálá teplota zaručí kvalitní zrání sýru bez jakýkoliv vad. Užitečným pomocníkem vám může být klimatizace, která v létě místnost vychladí a v zimě dle potřeby vytopí.
Jaká je ideální teplota pro zrání sýru?
Všechny druhy sýra musí zrát danou dobu a zrání probíhá při vhodné teplotě a určité vlhkosti. Nejsou vhodné příliš vysoké teploty, protože pak dochází k velmi rychlému procesu zrání. Navíc vysoké teploty mohou mít za následek vady sýru, zejména netypickou chuť sýru nebo duření. Naopak nízké teploty ale sýru také nepřejí. Při nich sýr nedosahuje typických vlastností, které očekáváme. Takovou vlastností je zejména jeho typická chuť.
Ideální teplota v místnosti pro zrání sýrů by neměla překročit 20 °C, ale ani klesnout pod 10 °C. Výrobci sýrů uvádí ideální teplotu v rozmezí 12 až 16 stupňi. Teplota pro výrobu sýrů musí být stálá a nesmí kolísat. Samozřejmě, že každý druh sýra vyžaduje svou specifickou teplotu pro ideální zrání a každý mlékař může zaexperimentovat a teplotu dle sebe upraovat. Najdou se i tací výrobci sýrů, kteří se zaměřují na výrobu sýru při teplotě zrání sýru 20 °C. A to i přes to, že přesahuje doporučenou teplotu. Jak to tedy řešit?
Klimatizace jako pomocník při zrání sýru
Klimatizace se může stát užitečným pomocníkem při výrobě sýrů především díky možnosti přizpůsobení teploty na vámi požadovanou hodnotu. Pro zrání sýrů je vhodná teplota až 12°C, což je nejnižší efektivní hodnota, kterou je pomocí klimatizace možné nastavit. Proto je tento způsob chlazení pro zrání sýrů optimální.
Naopak v hodně chladných dnech, kdy vám v místnosti pro zrání sýrů klesne teplota pod 10 °C, si klimatizací můžete snadno přitopit na požadovanou teplotu, a to i pro experimentální výrobce na 20 stupňů.
Právě v prostorách, kde se nedaří udržovat stálou a potřebnou teplotu, pomohou námi dodávané vhodné klimatizace. Pomůžeme vám stejně jako jsme pomohli na Bio Farmě Menšík v Beskydech. Klimatizace umíme nastavit tak, aby byly vhodné do vinných sklepů, místností pro skladování medu či potravin. Naleznete je v nabídce KLIMATIZACE DO VINNÉHO SKLEPA.
Bio Farma Menšík v Beskydech měla problémy se stálou teplotou, a to zejména v horkých dnech. Pomocí instalace klimatizace docílili stabilní teploty 12 stupňů po celý rok a na farmě tak mohou prodávat ty nejlépe vyzrálé sýry. Díky stálé teplotě jejich sýry dosahují tak výborné úrovně, že v roce 2017 získali v Mikulově první místo v kategorii Sýr s plísní na povrchu. V jejich sortimentu naleznete i farmářský sýr, sýr Ondráš, sýr Sklepník nebo sýr Bert.