Využijte akci na multisplit klimatizace a získejte ZDARMA 1 vnitřní jednotku! Více informací naleznete zde.
Klimatizace - Hustopeče > Članky > Klimatizace jako pomocník při výrobě vína

Klimatizace jako pomocník při výrobě vína

V posledních letech na území České republiky teploty neustále rostou. To samozřejmě postihuje i vinaře, kteří proto zažívají „horké chvíle“ se svým vínem. Ve sklepech bývá až 20 °C, a to je pro vinaře doslova zlý sen. Jako dobrý pomocník při výrobě vína se osvědčila klimatizace do vinného sklepa, která dokáže ve sklepě navodit stálou teplotu až 12 °C.

Vinné sklepy jsou nejvýznamnějšími stavbami ve víno-rodých oblastech. Dříve se sklepy budovaly v různých typech půd či se vytesávaly v pískovci a zpevňovaly cihlovou vyzdívkou. V dnešní době se nejčastěji setkáváme se zděnými povrchovými a podpovrchovými sklepy. Ať je sklep jakýkoliv, důležité je, aby víno nebylo v této stavbě nijak ohroženo venkovní teplotou. Dobře vybudovaný sklep má mít stálou teplotu 8 – 12 °C.

Teplota je základním atributem při výrobě a archivaci vína. Každé víno má svá specifika a tomu musí odpovídat i teplota sklepě. Červená vína zrají při teplotě 15°C, bílá vína se plně spokojí s 12°C, růžovým vínům nejvíce svědčí teplota kolem 8°C a šumivá vína si potrpí na opravdový chládek, mezi 5 až 7°C. Jaká je tedy ideální teplota ve vinném sklepě? Na toto téma by se dalo dlouze diskutovat, ale většina vinařů se shodne na 11°C až 12°C. A právě tuto teplotu umí klimatizace do vinného sklepa udržet po celý rok.

Proč je teplota důležitá?

Teplota vína je důležitou součástí při celém procesu výroby vína až po zrání nebo archivaci. Při vyšších teplotách víno rychle stárne, je náchylné k vadám a nemocem. Nízké teploty zase ovlivňují průběh a délku kvašení, následně i zrání vína.

S důležitostí teploty se setkáme také při kvašení moštu, kde by se měla pohybovat v rozsahu 13°C – 18°C, či při ošetřování mladého vína, kde dochází k čištění vína, k čemuž je potřeba optimální teplota 12°C.

Pro správné zrání vína je důležitá stálá teplota. Velké změny teplot mají za následek choroby vína jako je například křísovatění. Teploty nad 20 stupňů podporují množení kožkotvorných bakterií napadající nejčastěji mladá vína nebo vína s nízkým obsahem alkoholu. Správnou a stálou teplotou lze preventivně zamezit rozvoji různým chorobám vína a docílit tak nejlepšího výsledku.

Jakou klimatizaci do vinného sklepa pořídit? 

  • Klimatizace může být dobrým pomocníkem při výrobě vína, protože vám dokáže vytvořit ve sklepě stálou teplotu

Klimatizace jsou primárně vyráběny do domácností, kanceláří, restaurací či obchodů a na tyto prostory je i dávána záruka. Zjistí-li výrobce, že je vaše klimatizace namontována ve sklepě, nemusí vám reklamaci vůbec uznat. Naše klimatizace do vinných sklepů jsou upravené už od výrobce a na záručním listě je uvedena poznámka o této úpravě, proto jsem jediný dodavatel v České republice od kterého záruka na tyto klimatizace officiálně platí!

  • Díky speciální úpravě klimatizace dokáže klimatizace vychladit váš sklep na požadovanou spolehlivou teplotu 12°C. Díky své schopnosti topení napomůže klimatizace i při alkoholovém kvašení vína, kdy pro rozmnožování kvasinek a počátek kvašení je nejlepší teplota mezi 18–27 °C podle typu vína.

Pomocí klimatizační jednotky můžete regulovat teplotu dle ročního období i typu vína. Například v zimě si můžete s klimatizací přitopit, nebo když potřebujete rozjet proces kvašení.

Typické chlazení sklepů může stát až statisíce korun, u nás můžete klimatizaci do sklepa pořídit za méně než 30 000 Kč. Sami jsme vinaři a na základě našich zkušeností s výrobou a chlazením umíme navrhnout chlazení do vinných sklepů tak, aby bylo co nejúčinnější a nejlevnější. Vyberete si hobby nebo profi verzi?

 

Něco málo fotek z našich instalací do vinných sklepů

AKTUÁLNÍ NABÍDKA KLIMATIZACÍ DO VINNÉHO SKLEPA

ZDE